Kotleciki ziemniaczane z sosem grzybowym

Każdy z nas wie jak to jest nie mieć pomysłu na obiad. Nudzi nas już jedzenie schabowego z ziemniakami, więc szukamy innych a jednocześnie niedrogich i dobrych pomysłów na obiad. Dziś pokażę dobrą alternatywę, zwłaszcza kiedy zostało sporo ziemniaków z wczorajszego obiadu, a nie chcemy ich wyrzucić. Wiem, że są osoby, które nie lubią wykorzystywać czegoś z wczoraj, ale takie ziemniaki są nawet lepsze ponieważ, nie trzeba ich studzić, gotować i mamy zaoszczędzony czas :)

Potrzebujemy:
-0,5kg gotowanych ziemniaków
-szczypior, natka pietruszki, koperek
-10dag żółtego sera
-jajko
-pół szklanki mąki ziemniaczanej
-olej do smażenia
-papryka czerwona słodka, sól i pieprz - według uznania

Sos:
-20 dag pieczarek
-1cebula
-1 łyżka masła
-łyżeczka mąki
-sól, pieprz

Ja osobiście zamiast sosu pieczarkowego zrobiłam grzybowy, ponieważ mam w słoiku suszone grzyby i była okazja, żeby je wykorzystać.

Opcja dla leniwych studentów? Sos grzybowy z paczki :D

Kotleciki:


1. Ugotowane ziemniaki rozgnieść tłuczkiem lub użyć do tego celu maszynkę do mięsa. Dodać mąkę ,starty na grubych oczkach ser, posiekaną nać pietruszki,koperek i szczypior oraz jajko. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę, doprawiając papryką, solą i pieprzem.




2. Z przygotowanej masy uformować kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy jeszcze mąki, aby masa była zwarta.





3. Na patelnię wlewamy olej i smażymy z obu stron.




Sos:

Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w paski, a następnie podsmażamy je na maśle. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i dusić przez chwilę pod przykryciem. Mieszamy śmietanę z mąką, zaprawiamy nią pieczarki i doprawiamy według uznania solą i pieprzem. 

Lub robimy sos według przepisu na opakowaniu :D



Kotleciki gotowe!





Smacznego!

Komentarze