Dziś przedstawiam Wam mój przepis na chlebek owsiany bez dodatku mąki z pestkami dyni oraz słonecznika. W mojej kuchni powstał jako alternatywa dla zwykłego, ziarnistego chleba. Dzięki temu, że głównym składnikiem są płatki owsiane, jest bardzo wartościowy i sycący, ale nie „zapycha” jak to bywa ze sklepowymi wypiekami bazującymi na mące.
                Do wykonania potrzebujemy niewielu składników. Materiałem, który złączy nam masę owianą będą jajka oraz woda. Jako dodatek mogą nam posłużyć przeróżne składniki, w różnych proporcjach, zależnie od preferencji: ziarna, suszone owoce, orzechy czy suszone zioła. W mojej wersji  znajdziecie pestki dyni i słonecznika.
                Do wypieku będziecie potrzebować:
-płatki owiane górskie 200g,
-płatki owsiane błyskawiczne 200g,
-jajka ok 4-5 (zależnie od wielkości),
- garść pestek dyni,
-garść pestek słonecznika,
-wrzącej wody,
-szczypty soli,
-szczypty ziół prowansalskich i suszonego oregano.

                Do miski wsypujemy mieszankę płatków owsianych. Zalewamy je wrzącą wodą tak, aby lekko napęczniały i zwilgotniały. Następnie dosypujemy ziaren, ziół, soli i resztę wybranych przez nas składników. Dodajemy jajka i dokładnie łączymy z masą. Powinna być ona zwarta, tak, aby gładko i ciasno ułożyła się w keksówce.  Ja zwykle przed pieczeniem wstawiam ją do lodówki na kilka godzin.

                Masę przekładamy do formy 10x25x7 cm wyłożonej jedynie papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Wierzch możecie posmarować żółtkiem, aby ładnie się przyrumienił. Chleb pieczemy przez około 40 minut. Pod koniec możemy podkręcić temperaturę do 200 stopni, aby skórka naszego chleba była przypieczona i chrupiąca, a wnętrze lekko wilgotne. Przed krojeniem polecam odstawić go na chwilę, aby ostygnął.
                Smacznego! 




Komentarze