Dziś
przedstawiam Wam mój przepis na chlebek owsiany bez dodatku mąki z pestkami
dyni oraz słonecznika. W mojej kuchni powstał jako alternatywa dla zwykłego,
ziarnistego chleba. Dzięki temu, że głównym składnikiem są płatki owsiane, jest
bardzo wartościowy i sycący, ale nie „zapycha” jak to bywa ze sklepowymi wypiekami
bazującymi na mące.
Do
wykonania potrzebujemy niewielu składników. Materiałem, który złączy nam masę
owianą będą jajka oraz woda. Jako dodatek mogą nam posłużyć przeróżne
składniki, w różnych proporcjach, zależnie od preferencji: ziarna, suszone
owoce, orzechy czy suszone zioła. W mojej wersji znajdziecie pestki dyni i słonecznika.
Do wypieku
będziecie potrzebować:
-płatki owiane górskie 200g,
-płatki owsiane błyskawiczne 200g,
-jajka ok 4-5 (zależnie od wielkości),
- garść pestek dyni,
-garść pestek słonecznika,
-wrzącej wody,
-szczypty soli,
-szczypty ziół prowansalskich i suszonego oregano.
Do
miski wsypujemy mieszankę płatków owsianych. Zalewamy je wrzącą wodą tak, aby
lekko napęczniały i zwilgotniały. Następnie dosypujemy ziaren, ziół, soli i
resztę wybranych przez nas składników. Dodajemy jajka i dokładnie łączymy z
masą. Powinna być ona zwarta, tak, aby gładko i ciasno ułożyła się w keksówce. Ja zwykle przed pieczeniem wstawiam ją do
lodówki na kilka godzin.
Masę przekładamy
do formy 10x25x7 cm wyłożonej jedynie papierem do pieczenia. Piekarnik
nastawiamy na 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Wierzch możecie posmarować
żółtkiem, aby ładnie się przyrumienił. Chleb pieczemy przez około 40 minut. Pod
koniec możemy podkręcić temperaturę do 200 stopni, aby skórka naszego chleba była
przypieczona i chrupiąca, a wnętrze lekko wilgotne. Przed krojeniem polecam
odstawić go na chwilę, aby ostygnął.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz