PIZZA 
Polskim daniem narodowym

       Chyba nikomu nie trzeba wyjaśniać, że  jedną z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej jest PIZZA. To określenie pojawiło się po raz pierwszy w 997 roku. 
Pierwsze lokale serwujące to danie, pojawiły się po raz pierwszy w XVII wieku w Neapolu. Mijały lata, a Włoski placek z dodatkiem pomidorów, sera i innych dowolnych dodatków stawał się coraz bardziej popularny. Przyszedł czas, że i w Polsce zaczęto czerpać inspiracje z kuchni świata. Pojawienie się tego dania wywołało zachwyt i ogromne zainteresowanie.    
        Niezwykły smak, szybko wpisał się w historię Polskiego jedzenia. Młodzi ludzie zainteresowani wynalazkiem kulinarnym mieli dużą ochotę aby spróbować i poczuć się jak w innym miejscu na świecie. Obecnie, w niemal każdej restauracji możemy zjeść słynny, okrągły placek.

        Nasuwa się więc pytanie, gdzie jest miejsce dla kuchni regionalnych? Gdzie dla pierogów, gołąbków czy prawdziwej golonki? Pyszne ciasto i sekretny sos z pomidorów skradł serca milinów ludzi. Nikt nie zwraca uwagi na to co zdrowe, lub zapomniane. No w końcu życie w Polsce i jedzenie tego co Polskie musi być bardzo nudne…
      Niestety, w prawie każdym domu, po wydaniu werdyktu co będzie daniem obiadowym na hasło : PIZZA pojawiają się uśmiechy, a nawet okrzyki radości. Zanik prawdziwej Polskiej kuchni, jest powodem narodzin drożdżowego placka, który zarówno dobrze smakuje, jak posiada mnóstwo zbędnych kalorii.
      Wniosek jest więc jeden. Uciekamy od tego co nasze. Nie przywiązujemy uwagi do tradycyjnych potraf. Kierujemy się masowością, a nie indywidualizmem. Można sięgać po różne dania, z przeróżnych miejsc świata, jednak w tym wszystkim warto pamiętać o tym co NASZE.


Komentarze