PIZZA
Polskim daniem narodowym
Chyba nikomu nie trzeba wyjaśniać,
że jedną z najpopularniejszych potraw
kuchni włoskiej jest PIZZA. To określenie pojawiło się po raz pierwszy w 997
roku.
Pierwsze lokale serwujące to
danie, pojawiły się po raz pierwszy w XVII wieku w Neapolu. Mijały lata, a
Włoski placek z dodatkiem pomidorów, sera i innych dowolnych dodatków stawał
się coraz bardziej popularny. Przyszedł czas, że i w Polsce zaczęto czerpać
inspiracje z kuchni świata. Pojawienie się tego dania wywołało zachwyt i ogromne
zainteresowanie.
Niezwykły smak, szybko wpisał się w
historię Polskiego jedzenia. Młodzi ludzie zainteresowani wynalazkiem
kulinarnym mieli dużą ochotę aby spróbować i poczuć się jak w innym
miejscu na świecie. Obecnie, w niemal każdej restauracji możemy zjeść słynny,
okrągły placek.
Nasuwa się więc pytanie, gdzie jest
miejsce dla kuchni regionalnych? Gdzie dla pierogów, gołąbków czy prawdziwej
golonki? Pyszne ciasto i sekretny sos z pomidorów skradł serca milinów ludzi.
Nikt nie zwraca uwagi na to co zdrowe, lub zapomniane. No w końcu życie w Polsce
i jedzenie tego co Polskie musi być bardzo nudne…
Niestety, w prawie każdym domu, po
wydaniu werdyktu co będzie daniem obiadowym na hasło : PIZZA pojawiają się
uśmiechy, a nawet okrzyki radości. Zanik prawdziwej Polskiej kuchni, jest
powodem narodzin drożdżowego placka, który zarówno dobrze smakuje, jak posiada
mnóstwo zbędnych kalorii.
Wniosek jest więc jeden. Uciekamy od tego
co nasze. Nie przywiązujemy uwagi do tradycyjnych potraf. Kierujemy się
masowością, a nie indywidualizmem. Można sięgać po różne dania, z
przeróżnych miejsc świata, jednak w tym wszystkim warto pamiętać o tym co NASZE.
Komentarze
Prześlij komentarz