320 g mąki pszennej,
150 ml ciepłej wody,
1/4 łyżeczki soli,
3 łyżki oleju roślinnego,
1 podwójna pierś z kurczaka,
sól,
pieprz,
ostra papryka,
500 g żółtego sera.
Sposób przygotowania:
1. Placki tortilli; Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy olej i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i nie lepiące się do rąk. Odstawiamy na 20 minut aby odpoczęło.
Ciasto dzielimy na 8 równych kawałków. Każdą część wałkujemy na średnicę patelni (20 cm).
Tortille smażymy na rozgrzanej patelni kładąc je pojedynczo na suchym dnie. Smażyły się po ok. 30-60 sekund z każdej strony.
Upieczone przykrywamy aby nie zrobiły się twarde.
Kurczak; Piersi kroimy w małą kostkę. Dodajemy przyprawy i smażymy na złot kolor.
4 placki układamy na stole, każdy posypujemy garścią sera, układamy kurczaka. Na koniec posypujemy jeszcze każdy garścią sera.
Wszystko przykrywamy pozostałymi 4-ma plackami tortilli i dociskamy ręką.
Tak przygotowane tortille smażymy na suchej patelni z każdej strony, aż ser się roztopi i połączy placki.
Usmażone kroimy na trójkąty. Podajemy na gorąco lub zimno. Najlepiej smakują podane z sosem. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz