Przepis na pyszne, domowe quritto!


Składniki:

320 g mąki pszennej,
150 ml ciepłej wody,
1/4 łyżeczki soli,
3 łyżki oleju roślinnego,
1 podwójna pierś z kurczaka,
sól,
pieprz,
ostra papryka,
500 g żółtego sera.

Sposób przygotowania:


  • 1. Placki tortilli; Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy olej i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i nie lepiące się do rąk. Odstawiamy na 20 minut aby odpoczęło. 

    Ciasto dzielimy na 8 równych kawałków. Każdą część wałkujemy na średnicę patelni (20 cm). 

    Tortille smażymy na rozgrzanej patelni kładąc je pojedynczo na suchym dnie. Smażyły się po ok. 30-60 sekund z każdej strony. 

    Upieczone przykrywamy aby nie zrobiły się twarde. 

    Kurczak; Piersi kroimy w małą kostkę. Dodajemy przyprawy i smażymy na złot kolor.

    4 placki układamy na stole, każdy posypujemy garścią sera, układamy kurczaka. Na koniec posypujemy jeszcze każdy garścią sera. 

    Wszystko przykrywamy pozostałymi 4-ma plackami tortilli i dociskamy ręką. 

    Tak przygotowane tortille smażymy na suchej patelni z każdej strony, aż ser się roztopi i połączy placki.

    Usmażone kroimy na trójkąty. Podajemy na gorąco lub zimno.  Najlepiej smakują podane z sosem. Smacznego!!! 

Komentarze